Hoe kies je de perfecte salontafel?

Gepubliceerd op 23 september 2022 om 09:19

De juiste salontafel kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Vooral als het gaat om kleur, materiaal en afmeting.

Het maakt het nog ingewikkelder wanneer je je interieur stuk per stuk hebt aangekocht, zonder te hebben nagedacht over het geheel. Dan zit je op een moment vast en weet niet meer hoe het verder moet.

Hieronder enkele tips die je vooruit kunnen helpen met het kiezen van de juiste salontafel.

 

1 ) Laten we starten met het moeilijkste gedeelte ‘materiaal’!

Welke materiaal zou je kiezen, als je ‘safe’ wilt spelen dan raad ik je aan, om dezelfde materiaal te kiezen als de tv meubel, maar daar zal je niet altijd direct een wauw effect van krijgen. (Behalve als je kiest voor leuke vorm of textuur).

Verder kan je materialen als staal, marmer, travertin en glas vrij goed combineren bij elke soort interieur zelfs als je een houte tv meubel hebt. Hangt vooral af van je stijl en andere kleuren die je in je woonkamer gebruikt.

Zelfs verschillende kleuren en soorten hout kan je combineren, hier moet je gewoon uitkijken dat de hout dezelfde ondertoon (kleur) heeft. Verder zou ik niet meer dan 3 verschillende houtsoorten combineren in 1 ruimte .

Qua kleur zou ik zeggen, kijk eens rond je woonkamer en zie welke kleuren terugkomen in je meubels, armatuur en accessoires.  

Let wel op met salontafels waarvan de onderstel een andere kleur heeft, die zijn iets moeilijker te combineren.

Tip: een vloerkleed breekt wat de kleur van een salontafel waardoor kleine verschillen met de tv meubel amper opvallen.

 

2) Vorm en stijl

De vorm van een salontafel is natuurlijk een kwestie van stijl en smaak. Contrasten zijn leuk, speels en trekken meer de aandacht, zoals een strakke zetel met een ronde tafel en vice versa.  

Het moeilijke aan een ronde salontafels is om de juiste afmeting te kiezen. Je hebt namelijk minder bruikbare oppervlakte tegenover een rechthoekige tafel.  

Tegenwoordig vind je ook vaak kleinere tafeltjes die je onder mekaar kan schuiven.

 Dit is ook een perfecte oplossing voor kleinere woonkamers.

Verder vind je ook ovale, organisch (vorm), zeshoekige, driehoekige tafels, enz.

 

3) Afmetingen

Een basisregel is dat een geschikte salontafel 75% van de lengte van je zetel heeft. Voor een hoeksalon neem je best een kleinere salontafel, zo'n 35% tot 50% van de lengte. De ‘tricky ones’ zijn de U–vormige zetels. Daar heb je weinig ruimte voor een salontafel, hierbij raad ik je aan om goed te meten en ervoor te zorgen dat er rond de salontafel minstens 30 cm afstand is met de zetel.

De ideale hoogte van je salontafel is dezelfde als de zitting van je zitbank, of maximum 10cm hoger. Zo hoef je je niet te bukken als je iets van de tafel wilt nemen.

 

Leuke tips:

  • Bij extra grote livings kan je altijd 2 identieke salontafels naast mekaar zetten.
  • Salontafels kunnen ook heel goed dienen als opbergmeubel voor bijvoorveeld speelgoed, plaids, extra kussens, magazines, enz.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.